CHINESE GENEESWIJZE

Traditional Chinese Medicine (T.C.M.), betekent in het Nederlands Traditionele Chinese Geneeswijze en is een verzamelnaam voor verschillende traditionele medische behandelmethodes uit China, die gedurende duizenden jaren ontwikkeld zijn. Het wordt beschouwd als onderdeel van de Oosterse geneeskunde.

De Chinese geneeswijze bestudeert en analyseert de interne systemen van het menselijk lichaam en hoe de relatie is met de interne en externe omgeving, om informatie te verkrijgen over de fundamentele aansturing van het menselijk organisme. Die verkregen kennis wordt dan toegepast om ziektes te behandelen en/of ziektes te voorkomen.

De Traditionele Chinese geneeswijze wordt op een unieke, veelomvattende en systematische manier verklaard. Onder anderen met de Vijf Elementen theorie, het meridiaanstelsel van het menselijk lichaam en de Yin-Yang theorie. Elke behandeling wordt uitgevoerd volgens dit raamwerk.

Bij de Traditionele Chinese Geneeswijze draait alles om de energie ofwel de balans van de energie van het lichaam Qi genaamd. Dezelfde energie, die er voor zorgt dat alles in de natuur groeit en bloeit, de seizoenen wisselen en het klimaat verandert. Die energie zorgt er in het lichaam voor dat we ademen, ons voedsel verteren en daar dan weer energie uithalen.