Moxa is afgeleid van het kruid ‘Artemisia Vulgaris’ wat in het Nederlands ‘Bijvoet’ betekend. Het is een kruid dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Het geeft een aangename en weldadige warmte. Het gebruik van moxa is een eeuwenoude oosterse therapie die sinds ongeveer 200 jaar ook in europa bekend is.

Het is een therapie die meegekomen is met de acupunctuur. Een acupuncturist kan er voor kiezen om tegelijk met het zetten van naalden moxa te branden boven het punt wat hij behandelen wil of de moxa op de acupunctuurnaald zetten.

Moxa is in twee vormen te gebruiken in sticks (reukloos) en los (vaak voor op de naald gebruikt). Moxa kan heel goed als plaatselijke behandeling gebruikt worden b.v. als er sprake is van pijnlijke, stijve, zeer gespannen spieren. Bij stijfheid onder in de rug kunnen de koude plekken op de rug (meestal iets hoger en lager dan de pijn) gemoxeerd worden. Je kunt ook plaatselijk moxeren bij botbreuken, dit bevordert zeer diep de doorbloeding. Verder kun je moxeren bij eelt, reumatische klachten en stijve gewrichten. Ook littekens kunnen heel goed met moxa behandeld worden. Door enkele malen moxa te gebruiken kan een blokkade doorbroken worden waardoor lichaamsfuncties, die soms jarenlang nauwelijks actief zijn geweest, weer tot leven komen.